Voordat ik moeder werd ging ik regelmatig in retraite. Ook, of juist in de stille tijd voor Kerst. Van de drukke buitenwereld stapte ik de stilte van het klooster binnen.

Het is dan maar de vraag of het ook stil in jezelf wordt, of juist drukker, onrustiger, ongemakkelijker met jezelf, met je omgeving. De eerste keer dat ik in retraite ging, was ik daarna heel erg blij en opgelucht. Ik had belangrijke knopen doorgehakt, veel was helder geworden en als rasechte twijfelaar gaf me dat zoveel rust en vertrouwen. Heerlijk! Toen het weer een janboel was in mijn gemoed en hoofd, keerde ik terug, vol goede moed. Echter, in de stilte werd het alleen maar erger! Niet waar ik voor kwam natuurlijk. Een belangrijke les: in de stilte wordt alles wat er is groter.

Door de jaren heen heb ik geleerd de stilte te omarmen. Soms moet je door een heleboel lagen heen, voor je de rust in jezelf kan gaan ervaren. Het is niet eenvoudig, vergt echt training, en het lukt mij ook niet altijd met mijn drukke leven en de vele rollen die ik vervul. Loslaten en/of orde scheppen in je hoofd is hiervoor het devies. Dat vergt vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar je krijgt er helderheid voor terug. Je zijn, je voelen, en je weten gaan langzaam samenvallen.

Durf jij je over te geven aan stilte? Deze periode van onzekerheid in de wereld kan je ook mooie kansen bieden. Ik hoop dat jij in staat bent die te pakken! Deze dagen zijn bij uitstek geschikt om de stilte in jezelf te ontdekken, te ondergaan en ook als het lastig is, ermee door te gaan, om er later beter uit te komen. Door stilte kan je helderheid, innerlijke wijsheid, geborgenheid, dat wat jij nodig hebt, vinden. Een groot geschenk aan jezelf.

Stilte ervaren hoeft niet stilzitten te betekenen. Het gaat erom dat je stil wordt in je hoofd, in je gemoed en ruimte gaat scheppen en ervaren in je lichaam en geest. Langzaamaan ervaar je diepe rust.

De laatste week voor de lockdown heb ik met een vooruitziende blik nog stilte-lessen Tai Chi & Qigong gegeven. Leerlingen vinden het heel fijn en soms ook heel lastig, om die stilte in te gaan. Ongeacht hoe moeilijk of makkelijk het gaat, het is voor iedereen een waardevolle ervaring. En een ieder ervaart het anders. Probeer het eens!

Ben je geïnspireerd of nieuwsgierig? Op de website vind je het aanbod in het nieuwe jaar. Online, live, voor groepen of een-op-een. Je bent van harte welkom! En… je kan ook nu beginnen. Er staat een online cursus Qigong klaar.

Ik wens je hele fijne feestdagen, met je dierbaren en bovenal ook met jezelf, en een heel gezond 2022!

Met Kerstige groet,

Lely Oei