Bronnen van kennis en wijsheid
Augustus 2024
De geschiedenis van je voorouders
Ik heb een bijzondere zomer gehad. De belofte aan mijn dochter heb ik ingelost, namelijk dat ik het geboorteland, stad en huis van mijn ouders aan haar zou laten zien.
Mijn tante woont nog in het huis dat generaties lang in de familie is, en waar ook het familie-altaar staat. En mijn oom woont in de buurt waar mijn vader geboren en getogen is. Het was heel fijn, vertrouwd en ook weer nieuw om weer even daar te kunnen zijn. Op de een of andere manier voelde ik daar weer meer nabijheid van mijn overleden ouders.
We staan niet zo vaak stil bij onze voorouders, zeker niet in onze westerse maatschappij, maar in Azië leef je dagelijks met de geschiedenis van je eigen voorouders, zeker als het familie-altaar in je huis staat. Heel natuurlijk en vanzelfsprekend hoort dat bij je dagelijkse leven. Een rijkdom.
Net zoals je met name tijdens de oefening staan als een boom steviger gaat wortelen en voelen in jezelf, en dit innerlijke rust en veiligheid in jezelf kan brengen. Zo kan ‘weten en voelen’ waar je roots liggen inzicht, rust, acceptatie, heling of wat op dat moment voor jou ergens diep van binnen speelt, brengen. Ook al waren we er niet naar op zoek, samen naar de roots van mijn (voor)ouders gaan, heeft ons beide veel gebracht.
Generaties van leermeesters
Iets dergelijks geldt voor Tai Chi & Qigong. Het zijn niet alleen vormen die je energie geven, en je in het nu kunnen brengen. Het zijn vormen die een diepe wijsheid en geschiedenis in zich dragen, een helende werking hebben op je verleden, je in het nu brengen en daarmee jouw toekomst helpen vormgeven!
De wijze waarop je de vormen leert en aangeboden krijgt, en de intensiteit waarmee je Tai Chi & Qigong beoefent, zijn daarin essentieel. Dit besef geeft mij automatisch een diep respect voor de generaties meesters voor mij. Ondanks wat er zich in de maatschappij of persoonlijk afspeelde, denk bijvoorbeeld aan de culturele revolutie, waarin beoefening zelfs gevaarlijk was, hadden zij de toewijding en volharding om steeds dieper te gaan. Om door het beoefenen van Tai Chi & Qigong steeds dichter bij de essentie van hun eigen lichaam en geest, en het effect op haar omgeving te komen. Tegelijkertijd zagen zij het belang van doorgeven van deze essentie aan volgende generaties, ondanks dat onderwijzen, doorgeven, in de basis ten koste van je eigen Qi, energie gaat.
Dit voor mij natuurlijke besef en respect, is helaas niet vanzelfsprekend in onze westerse samenleving, waar het individu centraal staat, en ontvangen als vanzelfsprekender wordt gezien. Omdat het voor mij zo natuurlijk is, en ook mijn bescheidenheid mij daarvan weerhoudt, besteed ik hier niet veel aandacht aan in mijn lessen.
De leraar-leerling relatie
Dit voelt als een goed moment om hier even goed bij stil te staan, omdat dit zeker ook essentieel is. Om echt holistisch te kunnen leven, stevig geworteld in jezelf, maar ook met je omgeving, en de kosmos dient de balans tussen Yin & Yang overal in aanwezig te zijn. De leraar-leerling relatie kan dan ook alleen maar tot volle bloei komen, als de Yin-Yang balans in orde is. Klopt deze balans niet, en zijn leerling en/of leraar niet in staat deze balans te herstellen, dan zal ook de Qi in de Tai Chi of Qigong niet volop kunnen stromen.
Iedere leraar is ook/was ooit, een leerling, en zodoende schatplichtig aan eerdere generaties leraren. Binnenkort wordt mijn meester Shifu Fei Yuliang 70 jaar. Op zijn aandringen ben ik al meer dan 20 jaar geleden Tai Chi Delft gestart. Een niet voor de hand liggende wending destijds, na decennia van pijn en revalidatie vanwege reuma.
Ik ben dankbaar voor alle Qi die hij mij gegeven heeft. Vertrouwen, aanmoediging, (wushu) lessen en de doorgegeven lessen van zijn vader en voorouders en meesters. Via hem heb ik ook kunnen leren van Wu Bin (trainer Jet li), Yu Ding Hai (5-dieren Qigong), Yang Bai Long (Ba Duan Jin), Wang Zhen (Meridianen Qigong) en vele anderen, grootheden in China, waar je heel moeilijk of niet meer les van kan krijgen. Een geschenk van onschatbare waarde.
Die wushu doorgegeven door mijn leermeesters, versmolten met mijn persoonlijke geschiedenis, zijn de basis van mijn Tai Chi & Qigong lessen. Niet een van buiten geleerd lesje, maar geheel doorleefd. Mijn jeugd, ziekte, traumas, gezondheid, studie, geluk etc. Alles wat ik ben en wat ik heb doorgemaakt, meemaak en verwerkt heb, gebruik ik om mijn leerlingen te inspireren en te verbinden. In de hoop dat zij dit herkennen, respecteren, waarderen, en geïnspireerd worden om te groeien. Wil jij ervaren hoe dit is en of ik bij jou pas? Schrijf je dan nu in voor een open les, proefles of cursus!
Wereld Qigong dag en 70e verjaardag van Shiye Fei
Voorts wil ik hierbij ook al mijn leerlingen en oud-leerlingen uitnodigen om op zaterdagochtend 14 september Wereld Qigong dag in Den Haag te beleven en de 70e verjaardag van mijn leraar te vieren.
Uit liefde voor de Tai Chi & Qigong en uit respect naar wat Shiye Fei mij heeft doorgegeven, en ik nu weer aan jou kan doorgeven, waardeer ik het enorm als je erbij bent.
Het is ook een unieke kans voor jou om gratis een workshop te volgen van zijn eigen ontworpen Tai Chi vorm. Er zijn maar weinigen in de wereld die in staat zijn een geheel nieuwe vorm aan de wushu toe te voegen. Hij heeft dit gedaan, en door de uitleg van hemzelf, kan je zelf ervaren uit welke rijke traditie de Tai Chi & Qigong komen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat er iemand in Nederland is, die zelf zo’n wushu traditie in zich draagt en ademt als hij. In deze flyer (540 kB) vind je alle informatie.
Stuur mij een mail om je aan te melden.
Hopelijk ontmoeten we elkaar binnenkort. Je bent van harte welkom!
Zaijian,
Shifu = leraar/meester
Shiye = leraar van mijn leraar, ‘opa’. De respectvolle benaming voor de leraar van jouw leraar.