Beroepsmatig of privé, iedereen heeft in het leven wel eens te maken met spanningen of problemen. Soms kom je er, al dan niet met hulp van je omgeving, zelf wel uit. Soms loop je echter vast of voel je aan dat een verandering nodig is, om voluit te kunnen leven.

Coaching of personal training, al dan niet op basis van Tai Chi en Qigong, kunnen je dan weer op weg helpen. Bijvoorbeeld in het kader van een reïntegratie, bij het omgaan met een chronische ziekte of weerspannige fysieke of mentale klachten. Dankzij de een-op-een-begeleiding werk je effectief aan een dieper lichaams­bewustzijn en kom je sneller tot jouw kern. Je hebt bovendien alle rust en ruimte om individuele vraag­stukken in te brengen en aan jouw specifieke aandachts­punten te werken.

In twee sessies bekeek Lely rustig, met aandacht en van alle kanten, hoe ik stond. Gaf enkele aanwijzingen en liet met een paar gerichte correcties voelen, hoe de energie meer kon gaan stromen. Ik werd me bewust van de qi, die door mijn hele lichaam heen ging. En daar raakte de stroming plots een hele oude blokkade aan, waar Lely mooi en zachtaardig mee omging.

Dank je wel, Lely, voor het bijbrengen van begrip en gevoel van en in mijn lichaam!

De ontdekking hoe het voelt om vol op mijn voeten en benen te staan zal ik niet snel vergeten. In het dagelijks leven kan ik het toepassen door dat gevoel uit mijn geheugen op te roepen en met de precies aangepaste spierspanning te gaan staan. En dan… opeens ga ik rustiger en dieper ademhalen. Mijn levensadem.

Wat kun je verwachten

Een traject begint met het helder vaststellen van jouw hulpvraag. Staan fysieke klachten centraal of zijn de klachten mentaal van aard? Gaat het om gebeurtenissen uit het verleden of wil je iets veranderen voor je toekomst? Op basis van jouw relaas stelt Lely Oei een stappenplan voor en in overleg wordt besloten, waar je eerst aan gaat werken.

Vaak begin je met eenvoudige bewegingen of simpelweg ‘staan’. Je wordt je dan bewust gemaakt van je houding en het stromen van energie door je lichaam en meridianen. Het is vaak verrassend hoeveel impact minieme aanpas­singen in houding dan kunnen hebben. Zo gebeurt het regelmatig dat cliënten plotseling geëmotioneerd raken, als gaat ‘stromen’, wat doorgaans jarenlang heeft vastgezeten. Een moment van diepe heling in het zijn.

In wezen is dit wat psychiater Bessel van der Kolk in de bestseller The Body Keeps the Score beschrijft: Het verwerken van trauma begint met het voelen van je lichaam. Dit kan op vele manieren, maar Tai Chi en Qigong zijn hiervoor zeer geschikt. Beide zijn eeuwenoude bewegings­technieken met een heilzame werking op lichaam en geest. De langzame, vloeiende bewegingen en de gelijktijdige aandacht voor de adem­haling werken tweeledig: ze verbeteren de mentale focus en maken je fysiek sterker.

Ook is mindset een belangrijk onderdeel van een traject. Compassie voor jezelf en een beter inzicht in zowel ingesleten patronen in je hoofd en lichaam als de wisselwerking daartussen, zorgen ervoor dat je in balans raakt en bewuster in het leven komt te staan.

Over de coach

Een zware vorm van reuma en de daarmee gepaard gaande fysieke beperkingen belemmerden Lely Oei als jongvolwassene haar leven vorm te geven. De lichamelijke klachten noopten haar zelfs de beoogde carrière als ingenieur op te geven. Na een lange revalidatie-periode is ze een school voor Tai Chi en Qigong begonnen en heeft ze zich laten opleiden tot gecertificeerd participatie-coach chronisch zieken. Inmiddels leert ze cliënten en leerlingen al meer dan 20 jaar inzicht te krijgen in het eigen lichaam, in contact te komen met emoties en gevoelens, en de persoonlijke energiehuishouding te optimaliseren.

Tai Chi heeft mij bewuster gemaakt van mijn lichaam en geest. Via Tai Chi heb ik mijn grenzen leren kennen, onderzocht, gesteld en verlegd. Bovendien ben ik dichter bij mijn eigen kern gekomen.

Wushu is een weg zonder eindpunt. Om mij verder te blijven verdiepen en te ontwikkelen train ik nog dagelijks en volg ik lessen bij internationaal vooraanstaande grootmeesters.

In mijn lessen streef ik ernaar mijn enthousiasme voor Tai Chi en Qigong aan jou over te dragen en zodoende een impuls te geven aan jouw bewustwording van lichaam en geest. Zodat je beter in balans bent en meer diepgang in je leven ervaart.

Lely Oei

Tai Chi

Tai Chi is ontstaan in China en bestaat uit vloeiende bewegingen die hun oorsprong vinden in de krijgskunst. Toen de heilzaamheid van deze bewegingen werd ontdekt, zijn de vaste vormen van Tai Chi ontstaan.

Qigong

Qigong wordt in het Chinees met twee karakters geschreven: qi (levensenergie) en gong (oefenen). Het beoefenen van Qigong versterkt de qi en het stromen van qi door het lichaam. Dit is belangrijk omdat de organen en lichaamsdelen levensenergie nodig hebben om optimaal te functioneren.