Jeanette, een leerling van de cursus Qigong online, doet verslag van haar ervaringen. Lees mee en laat je inspireren door haar verhaal.

Proefles

17 februari 2021

Zoals ieder van ons wel kent, je bent door fb aan het scrollen en opeens trekt er iets je aandacht… dat had ik ook toen ik op de site van Lely terecht kwam en zij een een proefles Qigong aanbood. De proefles zou heel laagdrempelig gegeven worden. En dat durfde ik wel aan. Mijn ervaring van de proefles was dat we duidelijke uitleg kregen en veel herhalingen van de bewegingen. Mijn enthousiasme werd geprikkeld en ik meldde mij aan voor de 6-weekse online cursus Qigong! Ik had trouwens wel spierpijn na de proefles dus besefte dat ik wel wat meer beweging mocht hebben.

En er is nog een reden waarom ik graag in beweging kom en wel een heel belangrijke: Ik ben namelijk in een bizarre roller coaster terechtgekomen wat mijn gezondheid betreft. Ik ben in behandeling voor borstkanker (weliswaar goed te behandelen maar wel vele chemokuren). Hierdoor is mijn spierkracht afgenomen en zo ook mijn conditie. Door Qigong hoop ik meer balans te vinden in mijn lichamelijke conditie en kracht. Maar ook het leren luisteren naar lichaamssignalen en daar naar handelen.

Les 1

19 februari 2021

Dus afgelopen vrijdag mijn eerste officiële les Qigong online! We werden van harte welkom geheten door Lely en mochten onszelf ook even voorstellen wat ik erg mooi vond omdat je op deze manier een beeld krijgt wie er mee doen en dit toch iets van verbinding schept. We kregen duidelijke uitleg over hoe de bewegingen uitgevoerd moesten worden, maar ook waarvoor de beweging diende werd door Lely goed verwoord. De oefeningen die ik als te vermoeiend ervaarde, kon ik zittend uitvoeren waardoor ik de energie alsnog voelde stromen in mijn lichaam.

Doordat er een opname van de les was gemaakt en wij deze toegestuurd hebben gekregen kan ik in de komende week nog lekker blijven oefenen en kijk ik nu al uit naar de volgende les! Super tof dat ik hieraan mee mag doen!!

Les 2

26 februari 2021

Ik zat al ruim voor aanvang van les 2 klaar! Ik had er zin in! De afgelopen week had ik namelijk flink geoefend met de bewegingen die we in les 1 hadden meegekregen en de handoefening die we deze week in de beweging zouden integreren. Met flink oefenen bedoel ik oefenen op mijn manier…..

’s Morgens in de badkamer een paar bewegingen om mij los te maken en de stijfheid uit mijn lichaam te halen. En in de loop van de dag herhaalde ik dit. Het voelde goed om dit dagelijks te doen, de aandacht die ik aan mijzelf gaf, daar de tijd voor nemen dat is best een dingetje maar ik deed het wel!

En wauw, wat ging de les weer snel voorbij. Zo knap hoe Lely via beeldscherm onze bewegingen volgt en indien nodig aanwijzingen geeft hoe we onze houding kunnen verbeteren. Dat wordt weer flink oefenen komende week!

Les 3

5 maart 2021

Om te beginnen: “Wauw, wat een heerlijke les!” Door met een ontspanningsoefening te beginnen, kon ik even mijn hoofd ‘leeg’ maken, even niets moeten en doen. Alleen in het hier en nu zijn. Zo mooi wat Lely zegt: Je hebt gedachtes, maar je bent ze niet!

En eerlijk is eerlijk: tijdens de les lukt het mij beter om meer dan een minuut in het hier en nu te zijn. Want als ik deze oefening alleen uitvoer, dan heb ik echt nog wel moeite om mijzelf de ontspanning te gunnen en vliegen mijn gedachten alle kanten op, van boodschappenlijstje tot aan het niet vergeten die mail eruit te sturen!

In totaal hebben we nu vier bewegingen geleerd en achter elkaar uitgevoerd. Het is een hele klus om de bewegingen correct uit te voeren. Want de perfectionist in mij wil het natuurlijk gelijk goed doen!!

En daar heeft Lely weer een paar mooie woorden voor: Het gaat niet om kunnen, maar om oefenen. De ware les zit in wat jij leert tijdens het leren. De Dao. En acceptatie dat er nooit een einde aan die weg komt.

Deze woorden neem ik mee in de komende week en daarna….

Les 4

12 maart 2021

De vierde les alweer van een reeks van zes lessen. De tijd gaat snel, tenminste zo ervaar ik het. Kan mij ook voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt in deze periode rondom Covid-19. Soms kunnen de dagen misschien extra lang lijken en zal je weer eens lekker eropuit willen, gewoon gaan waar je naar toe wilt, zonder na te denken of dat wel mag of kan. Ik verlang namelijk best wel naar een moment om heerlijk op een terras te zitten in het centrum.

De meeste sportscholen zijn nog gesloten. En we missen de in- en ontspanning van het bewegen. Deze online-cursus Qigong is echt een geweldige onderbreking van de dag. Het fijne is dat je de les achteraf toegestuurd krijgt, zodat je deze in de komende week kunt volgen op jouw tijd en in jouw tempo. En dat heb ik wel nodig, vooral voor de beweging die we vandaag hebben geleerd. Wat een ingewikkelde beweging (voor mij). Maar daar had Lely al voor gewaarschuwd. Dus dat wordt oefenen de komende week, want: “Oefening baart kunst!”

Wat ik ook zo fijn vindt aan de lessen met Lely is, en dat hoor ik ook terug van de mededeelnemers, dat haar instructies zo gedetailleerd worden gegeven. Zo weet je waarvoor de beweging dient qua rekken van je spieren of juist de ontspanning die het met zich meebrengt, maar ook hoe je de beweging goed kunt uitvoeren.

Ik kon vandaag niet alle oefeningen staand meedoen, maar heb de les wel zittend kunnen volgen. En gek genoeg voelde ik zelfs zittend de energie door mijn lichaam stromen. Dus wanneer je om welke reden dan ook de oefeningen niet staand kunt uitvoeren en wel mee wilt doen, hoef je je hierdoor niet te laten tegenhouden. Lely geeft ook specifieke aanwijzingen voor de mensen die de oefeningen zittend uitvoeren. Door goed op je ademhaling te focussen en in gedachten de juiste beweging mee te doen, merkte ik echt de kracht van Qigong.

Ik ben nog steeds blij dat ik mijzelf deze lessen heb gegund. En dank je wel Lely voor deze fijne, maar pittige les!

Les 5 en 6

19 en 26 maart 2021

Afgelopen week te druk geweest om een review te schrijven over les 5. Daarom nu een stukje voor les 5 en 6 samen. In les 5 besefte ik al dat ik goed moest opletten, want dat zou de een na laatste les zijn! Ik voelde mij qua energie beter dan de vorige les en had er veel zin in. Net als de voorgaande keren sprak Lely een woord van welkom en was er gelegenheid om te vertellen waar je in die week bij het oefenen tegen aan bent gelopen. Hier neemt Lely de tijd voor, maar daarna moet er toch echt ‘gewerkt’ worden! Beginnend met een warming-up. Lekker de spieren opwarmen en losmaken met rek- en strekoefeningen.

Alle bewegingen die we de afgelopen weken hebben doorgenomen werden herhaald en er werd wederom goed naar onze uitvoering gekeken. In les 5 kregen leerden we één nieuwe beweging. Deze was niet één van de makkelijkste, dus een mooie uitdaging om te blijven oefenen.

In les 6, tevens de laatste, kregen we twee nieuwe bewegingen erbij. Wat ik erg leuk vond was dat we in deze les alles wat we in de afgelopen weken geleerd hebben twee maal hebben uitgevoerd. Het was een intense les maar echt een mooie afsluiting! Nadat de les voltooid was, was er nog even gelegenheid om onze ervaringen te delen. Ik hoorde vooral veel positieve respons op de lessen en de manier waarop we werden begeleid.

Ook ik bedank Lely voor alle leerzame momenten – de basis voor Qigong is gelegd! Ik ga op dit moment zelf verder en hoop de discipline op te brengen om met regelmaat de oefeningen zelfstandig uit te voeren. Mocht mijn aandacht verslappen, zal ik mij weer aanmelden voor de online lessen.

Rest mij nog als laatste alle mededeelnemers te bedanken en heel veel succes te wensen en wie weet zien we elkaar bij een volgende cursus van Lely! Ik heb met veel plezier de reviews geschreven en hoop jullie te hebben geïnspireerd om eens een kijkje te nemen bij de lessen Qigong van Lely Oei.