Al op jonge leeftijd kampte ik met chronische vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en concentratie­problemen. Dat was zo erg, dat ik noodgedwongen de middelbare school en mijn universitaire opleiding schriftelijk heb moeten afronden. Na die tijd kwam er een periode van geleidelijke verbetering, totdat ik ontdekte dat ik me beter voelde in droge, koude lucht. Samen met mijn echtgenoot ben ik toen verhuisd naar München, waar ik mij bijzonder gezond voelde en weer kon sporten, mountainbiken, schaatsen en karaten.

Door deze ervaring kon ik eindelijk benoemen wat mijn gezondheid ten goede zou komen: omgaan met pijn in kille vochtige ruimtes in een regenachtig klimaat. Ik ontdekte dankzij mijn karateschool Qigong, er was daar iemand die de 8 Excellente Oefeningen doceerde en ik merkte direct dat ik dankzij deze techniek bij slechter weer mijn pijn en spierspanning kon controleren. Ik kon beter de pijn laten bestaan en toch met ontspannen lichaam bewegen.

Na een paar jaar durfde ik de weg terug naar Nederland aan: ik leerde diverse Qigong-vormen via YouTube, waardoor ik met een gevarieerd programma elke dag mijn problemen kon beteugelen. In Nederland wou ik mij verder ontwikkelen en kwam al snel bij Lely Oei terecht. Haar eerste les was een overweldigende ervaring, omdat zij mij precies begreep. Het was de eerste keer in mijn leven, dat ik niet mijn problemen uit hoefde te leggen aan iemand die zelf nooit gezondheidsproblemen had gehad, maar dat we direct aan de oplossing gingen werken. Ze adviseerde mij om Tai Chi te gaan doen, omdat die zachte bewegingen heel helend werken op je gewrichten.

Daarna heb ik ook andere zachtere Qigong-vormen bij haar geleerd. Ik doe ze nog steeds elke dag en kan dankzij haar kennis in Nederland blijven wonen. Als ik ‘vastroest’ weet ik naar welke Tai Chi of Qigong-vorm ik moet grijpen, om mijn lichaam weer soepel en ontspannen te krijgen. Omdat Lely heel langzaam en doordacht les geeft, leer je ook precies hoe de bewegingen het beste voor je werken. Je kunt uiteindelijk op gevoel werken aan je eigen gezondheid. Doordat ik veel thuis oefen, krijg ik ook een dieper lichaamsbewustzijn, iets wat ik in al die jaren van chronische ziekte ben kwijtgeraakt. Ik weet niet of anderen dat herkennen, maar ik had veel ‘dode plekken’ in mijn lichaam waar ik totaal niets meer van voelde.

Nadat ik korte tijd in Nederland woonde, kreeg ik helaas een kwaadaardige tumor in mijn borst. Daarna volgde een langdurige behandeling met operaties en chemokuren. Dankzij Qigong kon ik elke dag mijn conditie herstellen. Ik had het gevoel dat afvalstoffen sneller werden opgeruimd, als ik mij op deze zachte manier bleef bewegen. Ik knapte er erg van op en kon ook de misselijkheid er beter mee onderdrukken. Omdat ik inmiddels zoveel van Lely had geleerd, kon ik precies die oefeningen uitzoeken en uitvoeren die goed voor me waren in die speciale situatie. Omdat ik alles tot in detail had geleerd, hoefde ik in perioden van lage weerstand niet naar groepsles, maar kon ik gewoon thuis werken aan verbetering van mijn gezondheid.

Zonder Lely Oei was mij het niet gelukt, dit alles zo goed te doorstaan en telkens weer gezond en wel opnieuw te kunnen beginnen aan een nieuwe dag, week, jaar of periode in mijn leven.

Loes